Джойнтвенчър на BMW и Great Wall Motors Company ще произвежда електромобилите на бъдещето

Подписаният договор е от взаимен интерес и е нов пример за отворено сътрудничество в китайската автомобилна индустрия, показващ оптимизацията и интегрирането на глобалните ресурси в името на най-добър краен продукт за потребителите и околната среда.

След преговори и сериозна подготовка в последните месеци, вчера в Берлин, в присъствието на китайския премиер Ли Къцян и немският канцлера Ангела Меркел, официално беше подписан договорът за старта на джойнтвенчъра Spotlight Automotive Ltd. между двата автомобилни гиганта BMW и Great Wall Motors Company. Новосформираната компания ще бъде фокусирана изцяло върху разработката и производството на електромобили на двата бранда като един от първите модели, които ще се качат на производствената линия на новия завод в Дзянсу е електрическото MINI.

Според договора, инвестицията е на стойност 780 милиона долара и двете компании са абсолютно равнопоставени партньори с дялово участие от по 50%. Капацитетът на новия завод ще бъде 160 000 електромобила годишно като в бъдеще, при нужда,  производствените мощности могат да бъдат увеличени, а произвежданите модели са предназначени за световния пазар.

3Spotlight Automotive е първият джойнтвенчър за електрически превозни средства на батерии за BMW и не е случайно, че за партньор избират именно китайска компания. Great Wall е най-подходящият партньор, защото марката е разпознаваема и се ползва с авторитет. Great Wall имат лидерската позиция на автомобилния пазар с продажби от 1 милион автомобила на година, сумарно от четирите им марки. Китайската компания инвестира милиардите в развойна дейност по цял свят, включително и Европа, и вече има готови успешни разработки на ключови компоненти за електромобили като мотори, компоненти по електронното управление, батерии и др.

 

За BMW Китай е най-големият пазар – само през изминалата година в страната са продадени 560 000 автомобила BMW и е четвъртият по големина пазар на MINI с продадени 35 000 автомобила за същия период. Тежест за решението заводът да бъде открит в Китай е и фактът, че страната е най-големият потребител и разработчик на батерийни електромобили в света – за миналата година търсенето и продажбата нови електромобили в Поднебесната империя са скочили с 82%, достигайки 486 000 електромобила по данните на Китайската асоциация на производителите на автомобили.

Договорът и партньорството са в съответствие с глобалната стратегия и визията за следващите 100 години на BMW, както и с международната стратегия за развитие на Great Wall Motors Company и това единомислие със сигурност гарантира успеха на начинанието. В дългосрочен план задълбоченото сътрудничество между двете страни в изграждането на марка, системата за управление, производството и технологичната научноизследователска и развойна дейности, както и достъпа до един по-широк пазар, ще ускорят глобализацията и новото енергийно развитие.