Германия дарява на Гранична полиция 12 нови български автомобила с марка Great Wall

Фактът, че Германия избра да закупи и подари български автомобили, е своеобразно признание за „Литекс Моторс“, за качеството на произведените автомобили и ясен сигнал за това, че марката набира все по-голяма популярност в Европа.

14.12.2016

Вчера, на специална церемония в базата на Специализирания отряд за въздушно наблюдение на Главна дирекция „Гранична полиция“, Федералното министерството на вътрешните работи на Германия връчи ключовете на 12 чисто нови пикапа Great Wall Steed 5 на зам.-министъра на МВР Филип Гунев.

Дарението идва в момент, в който България се намира под силен миграционен натиск. Като външна граница за ЕС, страната ни носи голямата отговорност за охраната на границата с Турция, противодействие на незаконната миграция и трансграничните престъпления. По думите на ръководителя на отдел “Федерална полиция” в германското министерство на вътрешните работи Хелмут Тайхман, германската държава осъзнава, че голяма част от мигрантите се стремят да стигнат до Германия и, за да не се повтаря ситуацията от лятото на 2015 година, е важно да допълваме сътрудничеството си чрез двустранни мерки и отвъд операциите на ФРОНТЕКС.

„Помощта на Федералното министерство на вътрешните работи на Германия е символ на подкрепата за опазване на външните граници на ЕС, признание и оценка за усилията на България“, коментира дарението зам.-министър Гунев, а изборът именно на пикапите Great Wall Steed 5 е обусловен от целите и нуждите на Гранична полиция.

Високопроходимите машини с етикет „произведено в България“ ще се използват за операции по тежки от топографска гледна точка терени, пресечени и труднодостъпни месности, поради което автомобилите трябва да са надеждни и стабилни. Дванадесетте Steed-а са дизелови редови 4-цилиндрови common-rail двигатели със 7-точково впръскване, турбо-компресор с променлива геометрия и междинен охладител. Пикапите са с високо офроуд окачване, подсилени защити и специално оборудване, така че да отговорят напълно на нуждите на Гранична полиция.

Фактът, че Германия, която традиционно се асоциира с качественото съвременно автомобилостроене,  избира да закупи и подари автомобили, произведени в България, а не да внесе такива от собствените си заводи, е своеобразно признание за „Литекс Моторс“, за качеството на произведените автомобили и ясен сигнал за това, че марката набира все по-голяма популярност в Европа.