Българските автомобили на път към Европа

В присъствието на Министъра на икономиката и енергетиката Литекс Моторс обяви първия си регулярен износ за европейския пазар

16.12.2013

Българският автомобилен производител Литекс Моторс, който съвместно с най-големият частен китайски производител Great Wall Motors вече повече от 2 години предлага на нашия пазар коли с марка Great Wall, извършва първия си регулярен износ за Европа. Първата партида български автомобили отпътува за Италия днес, на 16.12.2013г.

На официалното събитие присъства лично министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. „Новината за обявяването на първия износ на български автомобили за Европа е повече от  радостна. Приносът за икономиката на България е неоспорим. Колкото повече инвестиции има в България, било то от Китай, от Европа или от други държави от Азия или Южна Америка, е важно, защото се създават нови работни места.”, сподели министърът.

„Изключително съм щастлив, че успяхме за по-малко от 3 години да станем наложен производител в България, а сега вече официално и износител за западна Европа на автомобили Great Wall, сглобени от млади български експерти инженери. Това е чест и повод за гордост не само за нас, но и за българската държава, която с общи усилия успяхме да върнем на картата на автомобилостроенето.”, каза изпълнителният директор на Литекс Моторс – Илия Терзиев.

Модерният завод на Литекс Моторс в с. Баховица, край град Ловеч беше официално открит преди близо 2 години. За тези 2 години той успя да се развие успешно, да даде работа на много млади хора, да разшири производството си, а вече дори и да изпълнява регулярен износ за европейския пазар.
Капацитета на заводът е 50 000 автомобила годишно при работа на 2 смени. В завода в момента работят над 200 души, като при достигане на пълен капацитет заетите в него могат да достигнат 2000. Поточните линии в завода включват по 84 работни станции. Всеки автомобил преминава през 7 различни точки на контрол на качеството. Системата за управление позволява всяка една операция по колата да бъде индивидуално проследена и да се проверява качеството и крайния резултат от работата на всеки отделен служител. Всеки автомобил има индивидуален паспорт за качество.

На 27.11.2013г стартира производството и на новият модел Great Wall H6, който се очаква да се превърне в хит на пазара в България и Европа. Моделът се характеризира с елегантна и зряла външна визия, богато стандартно оброудване, високи технологии, изключително обширно вътрешно пространство и ефективни двигатели. Цената на моделът H6 е най-добрата на пазара от гледна точка на съотношението качество/оборудване/цена.

През 2009г. Литекс Моторс получи отличието „Инвеститор Клас А“ от българската агенция по инвестиции, оценяващо направената инвестиция в българската икономика с най-висок клас. През 2012 г. Литекс Моторс получи и наградата „Инвеститор на годината“ за завода за производство на автомобили.

По време на световната дистрибуторска конвенция на Great Wall Motors заводът на Литекс Моторс получава наградата “Най-добър завод за производство на автомобили Great Wall“ за две поредни години – 2012 и 2013г.

На 18-ти октомври 2012г. българският автомобилен производител Литекс Моторс получи международен сертификат за качество ISO 9001:2008. Документът е издаден от престижната британска организация за типово одобрение и сертификация на автомобили VCA. За първи път подобен сертификат се издавана автомобилна компания у нас. Документът потвърждава, че производствените процеси в завода за автомобили на Литекс Моторс отговарят на най-високите стандарти за качество в световната автомобилна индустрия.