Балкан Офроуд Рали 2016 стартира в събота

За четвърта поредна година официален превозвач на едно от най-големите ралита в Европа е Great Wall.

14.09.2016

В събота, точно в 12.00 ч. пред емблематичната за София катедрала „Александър Невски“  и в присъствието на министъра на спорта г-н Красен Кралев, зам.-министъра на спорта г-н Асен Марков, заместник-кмета на София по транспора г-н Евгени Крусев, председателя на БФАС г-н Владимир Илиев и търговският директор на „Литекс Моторс“ г-н Тодор Стойков, Александър Ковачев, който е основният „виновник“ легендарното рали Бреслау да дойде у нас, даде старта на щурата 8-дневна надпревара. Кръгът, който се провежда у нас, носи името Балкан Офроуд Рали и обхваща трасе от над 2000 км, по което сили ще премерят мотоциклети, ATV-та, впечатляващи офроуд автомобили и дори 4 камиона – общо 135 машини от цяла Европа. Интересното тази година е, че за първи път в рамките на ралито ще се проведе и състезание за исторически рали автомобили Balkan Classic Rallye 2016, в което участие взеха общо 15 редки автомобила, произведени между 1962 и 1981.

Трасето е предизвикателно, а грандиозното събитие е плод на много работа и отдаденост от страна на организаторите, които за четвърта поредна година гласуваха доверие на Great Wall Н5 и Great Wall Steed 5. И тази година офицален превозвач и партньор на състезанието е българската компания „Литкс Моторс“, които асемблерат автомобилите от марката Great Wall в завода край Ловеч и предоставят 9 автомобила, с които да се придвижват организаторите и съдиите. Моделите вече са добре познати и доказали своята надеждност и устойчивост в тежки условия и пресечени местности, каквито очакват участниците в Балкан Офроуд Рали 2016.

В кратката си реч преди старта на надпреварата г-н Тодор Стойков, търговски директор на „Литекс Моторс“ изрази задоволството си от факта, че за поредна година именно Great Wall са официален превозвач на Ралито и допълни, че този факт сам по себе си е красноречив за качествата на автомобилите безкомпромисното им представяне както на пътя, така и извън него. Г-н Стойков пожела успех на състезателите и техните екипи и безавариен финал.

Засега надпреварата е повече от оспорвана. След гордостта ни от доминацията на българските екипажи в първите два дни на Ралито, чуждестранните участници в Balkan Offroad Rallye 2016 демонстирарха намеренията си да се борят за победата в международния оф-роуд маратон.

Въпреки това Константин Чолаков/Ивайло Жеков и Дончо Цанев/Ива Бонева все още са на първо и второ място в генералното класиране (след като финишираха съответно на трето и второ място в понеделник.

До големият финал има още 4 дни, така че продължаваме да стискаме палци и да следим класирането отблизо.