Great Wall се изкачва с една позиция във временното класиране на Дакар 2014 и вече е 9-и

Кристиан Лавие от Haval Dakar Team финишира 11-и в осми етап от състезанието

21.01.2014

Осми етап от рали Дакар 2014 е първият, в който състезанието се премести от Аржентина в Чили. В този непредсказуем кръг Лавие от тима на Great Wall финишира 11-и и се изкачи с 1 позиция по-нагоре във временното класиране до 9-ото място. Лидерите в етапа са Атия, Петерханзел и Сайнц, които завършиха на първите три места.

Кристиан Лавие успя да премине предизвикателния маршрут от Салта до Калама, съчетаващ дребен чакъл, блата и пустиня, за 2 часа 49 минути и 53 секунди. Това го нареди на 9-о място във временното класиране, като го приближи до водачите в надпреварата. Пилотът на Haval Dakar Team заложи на сигурна стратегия, като се стремеше към добри резултати чрез стабилност, а не бързина.

В утрешния девети етап маршрутът ще е еднакъв за четирите категории. Той е 451 км дълъг, от които 422 специален терен, което ще бъде истинско предизвикателство за пилотите. Те ще могат да видят океана и да почувстват бриза, тъй като крайната им точка е известно пристанище в Чили – Икике. Стръмният наклон в последните 3 километра на етапа обещава състезанието да стане много интересно.