Great Wall девети във временното класиране на Дакар 2014

Кристиан Лавие се задържа устойчиво в челната десетка и продължава убедително в състезанието

21.01.2014

Пилотът на Great Wall тима Кристиан Лавие се представя много убедително в тежкото рали Дакар 2014. Състезателят на Haval Dakar Team не излиза от челната десетка във временното класиране от началото на надпреварата. Въпреки че получи 1 наказателен час заради пропуснат контролен пункт след края на първата половина на Дакар, той е все по-стабилен и не изпада от водещите десет. В последно преминалия девети етап Лавие запази темпото си и финишира 15-и, а във временното класиране е на 9-та позиция.

Вчерашният девети етап стартира от Калама, където пилотите трябваше да преминат 422-километров специален терен през пустинята Атакама. Кристиан Лавие премина отсечката за 5 часа 11 минути и 42 секунди, изоставайки съвсем малко от лидерите в етапа – Рома, Петерханзел и Де Вилърс.

Директорът на Haval Dakar Team в обобщение на първата половина на рали Дакар 2014 сподели: „Победата на Соуса в първи етап е исторически пробив. Въпреки че той отпадна, ние сме убедени в успеха на Great Wall тима и тази година. Състезанието е много тежко, но Кристиан се справя много добре, надминавайки очакванията. Независимо от наказателния час, той продължава стремглаво напред и смятам, че ще постигне чудесни резултати заедно с подкрепата на наставника си Пиер и целия екип.”

В следващия 10-и етап пилотите ще преминат маршрута от Икике до Антофагаста, дълъг общо 689 км и обещаващ да бъде много зрелищен. Отсечката преминава по бреговете на Тихия океан, а на изток се простират Атакама и Андите.