Почивен ден – Директорът на Haval Dakar Team – Донг Минг, обобщава първата половина на рали Дакар 2014: Нещо постигнахме, нещо загубихме

След края на шести етап пилотите от рали Дакар 2014 имаха кратка почивка. В лагера в Салта директорът на Haval Dakar Team Донг Минг обобщи в интервю първата половина от състезанието за неговия отбор, отчитайки удовлетвореността от резултатите и препятсвията.

14.01.2014

Репортер: След днес рали Дакар 2014 премина на половина. Какво мислите за представянето на Haval Dakar Team досега?

Донг: След изтощителния тест на първите 6 етапа, най-накрая в рали Дакар 2014 има почивка. Отбелязахме първата си победа в състезанието в началния етап, но и първото си отпадане за 5 години, откакто се включихме в ралито. За щастие Кристиан е стабилен пилот и достигна добро ниво на пук на това, че се състезава сам и си изгради сериозна основа за втората половина на състезанието.

Репортер: На Кристиан му дадоха наказателно време за пропуснат пункт, но всеки път се връща много уверен в лагера след поредния етап, а колата му е добре предпазена. Как ще коментирате неговото представяне?

Донг: Досега, представянето на Кристиан надмина всичките ни очаквания, той е пилот с голямо влияние и именно заради това го избрахме. За него това е първото участие в рали Дакар. Той ясно знае задълженията и отговорностите си и знае колко е важно да се припознаеш в автомобила си, за да можеш да го контролираш по-добре. Ако вземем за пример днешния шести етап, в началото той не тръгна добре, но след това набра скорост и държеше колата под контрол, постигайки добри резултати. Това е, което един опитен пилот трябва да притежава.

Репортер: Имайки предвид, че мястото на Кристиан е все още нестабилно, какви нови тактики ще предприеме Haval Dakar Team във втората половина на състезанието?

Донг: Мисля, че във втората половина трябва да вървим напред. Пустинният етап е един истински тест. Освен това конкуренцията между лидерите ще доведе до загуби, което за нас е положителен фактор и можем да си позволим да чакаме.

Репортер: Според опита, който имаме с предните 4 издания на рали Дакар, преди деня за почивка нямаше кой знае какви промени във временното класиране, как мислите, че Кристиан ще се справи с възможните трудности, които може да срещне във втората половина?

Донг: Представянето на Great Wall автомобила засега е стабилно и ще продължи напред в етапите. През последните 4 издания щом веднъж нашите пилоти се активизират, те биха отишли при отговорника по поддръжката за дълга дискусия, за да се уверят, че всички повреди са били отстранени. Досега не се беше случвало нищо такова, всички са спокойни, пилотът има добър контрол над колата и тя се подобрява ефективно.

Репортер: Как ще определите състезателната кола Haval, която се състезаваше преди 3 години в Дакар?

Донг: Честно казано автомобилът се усъвършенства през последните 2 години. Кристиян стана опитен в шофирането много бързо. Много сме доволни и аз вярвам, че той ще постигне изумителен успех през останалата половина от ралито.