Кристиан Лавие се изкачва до 6-о място във временното класиране на рали Дакар 2014, изпревари Сайнц

Пилотът от тима на Great Wall финишира тринайсти в пети етап от състезанието

10.01.2014

Най-дългият маршрут от рали Дакар 2014 приключи рано тази сутрин. Пилотът на Haval Dakar Team, екипът на Great Wall, Кристиан Лавие завърши успешно петия етап от най-тежкото състезание, като се нареди на 13-о място. Този резултат го изкачи една позиция по-нагоре във временното класиране и французинът вече е шести преди ветеранът Карлос Сайнц. Рома успя отново да си извоюва първото място в този етап.

През петия ден пилотите бяха изправени пред предизвикателствата на най-дългата отсечка от Чилесито до Тукуман, която се оказа с 50 км повече от първите 911 и премина в подножието на Андите.

Останалият единствен пилот на Great Wall – Кристиан Лавие, имаше известни затруднения по време на изтощителния етап, но успя да финишира без проблеми благодарение и на подкрепата на своя помощник пилот Пиер.

„Този етап беше много сложен, за щастие Пиер е опитен наставник и с негова помощ винаги мога да намеря начин да изляза от ситуация и да взема правилно решение”, сподели Лавие след края на петия ден от Дакар 2014.

След тежкия и изморителен пети кръг пилотите ще имат кратка почивка. В шести етап те ще преминат трасето от Тукуман до Салта, винена местност в Аржентина. Напрежението в ралито обещава да се покачи с бързи темпове, тъй като състезанието е почти на половината си. Изпитанията в надпреварата вече успяха да разочароват много пилоти, като над 50 за съжаление се отказаха, както и единият от успешните пилоти на Great Wall – Карлос Соуса. Колко още ще ги последват предстои да видим.