Кристиан Лавие е в челната десетка на рали Дакар въпреки получен наказателен 1 час

Пилотът от тима на Great Wall финишира десети в шести етап, но остана 10-и във временното класиране заради наказанието.

14.01.2014

Пилотът на Haval Dakar Team, екипът на Great Wall, Кристиан Лавие финишира 10-и в шести етап от рали Дакар 2014. Заради даден му наказателен 1 час обаче той изпадна от 6-о до 10-о място във временното класиране. Петерханзел, Атия и Теранова завършиха на челните 3 места в етапа, а Рома продължава да води във временното класиране.

Шести етап обхващаше отсечката от Тукуман до Салта, дълга 694 км, като от тях 424 специален терен. Последният етап преди почивката беше много оспорван. За надмощие се бореха Сайнц, Петерханзел, Теранова, Атия и Де Вилърс. Петерханзел спечели шести етап, а Рома е лидерът във временното класиране.
Лавие финишира десети с общо време 06:24:37, но получи 1 час отгоре като наказание заради пропускане на контролен пункт. Въпреки че заради този резултат пилотът на Great Wall слезе с 4 позиции по-надолу във временното класиране, той все още е в челната десетка.

Директорът на Haval Dakar Team обобщи първата половина на рали Дакар 2014 след края на шести етап: „Победата на Соуса в първи етап е исторически пробив. Въпреки че той отпадна, ние сме убедени в успеха на Great Wall тима и тази година. Състезанието е много тежко, но Кристиан се справя много добре, надминавайки очакванията. Независимо от наказателния час, който получи в етап 5, той продължава стремглаво напред и смятам, че ще постигне чудесни резултати заедно с подкрепата на наставника си Пиер и целия екип.”

След почивката ралито ще се придвижи на запад, преминавайки Андите и спускайки се на юг към източната част на Тихия океан. Това е единствената отсечка в рали Дакар 2014, която стига до Боливия.