Дакар 2014 завърши. Great Wall със забележителното осмо място

Кристиан Лавие завърши десети в етап 12 и шести в последния етап.

22.01.2014

Предпоследният 12-и етап на рали Дакар 2014 приключи в сутринта на 18 януари. 12-кратният шампион Петерханзел от Франция се завърна на чело на състезанието, след като спечели този кръг. Пилотът на Haval Dakar Team Кристиан Лавие се задържа убедително на 8-о място във временното класиране, след като финишира десети в кръга.

Етап 12, който премина от Салвадор до Ла Серена започна в 9:50 сутринта. Специалната отсечка в този етап подложи пилотите на изпитания на юг в пустинята Атакама, в Салвадор и в провинция Копиапо, а финалът на 350-километровото тежко трасе беше в Ла Серена.

Кристиан тръгна от 16-а позиция със своя Haval и напредна през пустинята Атакама без затруднения. Без да поема излишни рискове, пилотът завърши на 10-о място за 4 часа 9 минути и 28 секунди. „Въпреки малката разлика от едва няколко минути до Дъбровски отпред, решихме да не поемаме риск, тъй като в този етап по-важното е да завършиш успешно”, заяви Кристиан след състезанието.

Последният 533 километров етап завърши в южния чилийски пристанищен град Валапрайсо. Лавие завърши шести на 1 минута и 25 секунди след полякът Дъбровски и осигури 8-мото място за Great Wаll в генералното класиране на Дакар 2014.

И през тази година Haval Dakar Team продължава да пише историята на китайските отбори в рали Дакар. За първи път Great Wall достигна първо място при завършване на кръг от надпреварата, и за трета поредна година ще завърши в челната 10-ка на генералното класиране.

Вече текат приготовленията за ралито през 2015г. Вече с пет участия зад гърба си Great Wall се готвят за блестящо представяне през следващата година. По информация от вътрешни източници се очаква през 2015г. да има генерална промяна в състезателният автомобил.